Euro 95 € 1,93 Diesel € 1,74 Esso Supreme (95) 2,075
Euro 98 € 2,15 Shell Vpower (97) € 2,072 CNG € 3,599
BP Ultimate (98) 2,313
Blue One 95 € 2,109
LPG € 0,80 Total Excellium (98) 2,369

dot
De benzine Euro95 is verkrijgbaar aan alle Europese pompen. Het is benzine met een octaannummer van 95. Daarmee is het geschikt voor de meeste benzine motoren. Uitgezonderd de 'High Performance' motorblokken. Het octaan nummer wordt verkregen door te testen hoe klopvast de benzine is. Klopvast is een term waarmee een eigenschap van de benzine wordt aangeduid.

 

Het nummer voor klopvastheid geeft het moment aan waarop de benzine spontaan tot ontbranding komt. Hoe hoger de druk in de motor, hoe eerder de benzine uit zich zelf ontbrand. Dit is een ongewenst effect. De meeste auto's en vele motorfietsen kunnen met Euro95 rijden. Alleen motoren die hoge prestaties leveren, en dus een hoge druk in de motor opbouwen, zouden beter Superplus98 tanken.

 

Wat als ik verkeerd tank

Op zich is dat niet zo een groot probleem. Toch kan men beter geen Euro95 tanken wanneer Superplus98 voor uw voertuig nodig is. De ontbranding zal dan onregelmatig zijn waardoor u, na verloop van tijd, schade kunt krijgen aan uw motorblok.

Tankt u Superplus98 terwijl dit Euro95 zou moeten zijn blijft de schade slechts beperkt tot uw portemonnee. Daarbij zal de prestatie van uw motor lager dan gebruikelijk zijn.

Diesel tanken in een benzine voertuig is wel een probleem. Deze brandstof moet onmiddellijk uit uw voertuig gehaald worden.

 

Benamingen in andere landen

In andere landen gelden soms andere benamingen voor brandstoffen. Bekijk hier een lijst met de verschillende namen van brandstoffen.

Pin It

Back To Top