Euro 95 € 1,93 Diesel € 1,74 Esso Supreme (95) 2,075
Euro 98 € 2,15 Shell Vpower (97) € 2,072 CNG € 3,599
BP Ultimate (98) 2,313
Blue One 95 € 2,109
LPG € 0,80 Total Excellium (98) 2,369

Stookolie, ook wel bekend als huisbrandolie, is een brandstof die vaak wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen. Het is een vloeibare brandstof die wordt gewonnen uit ruwe olie via een raffinageproces. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot stookolie voor verwarming:

  1. Samenstelling: Stookolie is een mengsel van koolwaterstoffen, verkregen uit de destillatie van ruwe olie. De specifieke samenstelling kan variëren, maar het bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen met verschillende ketenlengtes.

  2. Toepassing: Het wordt voornamelijk gebruikt als brandstof voor verwarmingssystemen in woningen en commerciële gebouwen. Het kan worden gebruikt in verwarmingsketels die werken op olie, en het wordt vaak opgeslagen in tanks op het terrein van de gebruiker.

  3. Verbrandingsproces: Stookolie wordt verbrand in een verwarmingssysteem om warmte te genereren. Het verbrandingsproces zet de chemische energie in de olie om in warmte, die vervolgens wordt overgedragen aan de lucht of het water dat door het verwarmingssysteem circuleert.

  4. Efficiëntie: Moderne verwarmingssystemen die stookolie gebruiken, kunnen relatief efficiënt zijn. Regelmatig onderhoud van de verwarmingsapparatuur is echter belangrijk om een optimale efficiëntie te behouden.

  5. Milieu-impact: Het verbranden van stookolie kan bijdragen aan luchtverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen. In sommige gebieden wordt overwogen om over te schakelen naar schonere energiebronnen om de milieueffecten te verminderen.

  6. Opslag en veiligheid: Stookolie wordt meestal opgeslagen in tanks op het terrein van de gebruiker. Het is belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen bij de opslag en het gebruik van stookolie om risico's te minimaliseren.

  7. Kosten: De kosten van stookolie kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de wereldwijde olieprijzen, regionale belastingen en reguleringen, en de vraag en aanbod in de markt.

Het is raadzaam om lokale voorschriften en normen te raadplegen en, indien mogelijk, professioneel advies in te winnen bij het gebruik van stookolie voor verwarming.

Pin It

Back To Top