Euro 95 € 1,93 Diesel € 1,74 Esso Supreme (95) 2,075
Euro 98 € 2,15 Shell Vpower (97) € 2,072 CNG € 3,599
BP Ultimate (98) 2,313
Blue One 95 € 2,109
LPG € 0,80 Total Excellium (98) 2,369
Vrouw kijkend naar hoge brandstofprijzen
Bestuurders verlaten pomp zonder te tanken. De prijzen zijn te hoog

Kennisinstituut Vias institute heeft vastgesteld dat de hoge brandstofprijzen een ongekende impact heeft op het rijgedrag van de Belgische automobilist. 1 op de 3 Belgische bestuurders rijdt langzamer en wie zijn verplaatsingsgedrag nog niet heeft aangepast is van plan dit binnenkort te doen zo blijkt uit Vias enquête.

De auto laten staan

35% van de ondervraagden geeft aan nu al de auto minder vaak gebruiken. Ongeveer de helft daarvan pakt in de plaats van de auto de fiets of een ander vervoersmiddel.

Rijstijl aanpassen

Veelgehoord is het aanpassen van de rijstijl. Genoemde methoden om brandstof te besparen zijn het sneller opschakelen, vaker de cruisecontrole gebruiken en wagen laten uitbollen bij het verkeerslicht of bij het naderen van een afslag.

Let bij het opschakelen op dat je niet te snel in een te hoge versnelling komt. Dit geeft een tegengesteld effect. Bij het laten uitbollen moet dit gebeuren zonder te ontkoppelen. Moderne wagens (na bouwjaar 2001) verbruiken minder wanneer alleen het gaspedaal wordt losgelaten.

Niet tanken ondanks dat het nodig is

Uit de enquête blijkt onder andere dat voornamelijk in Wallonië bestuurders zo van de prijs schrikken dat ze zelfs eenmaal in het tankstation beslissen niet te tanken. (1 op de 5 ondervraagden)

Pin It

Back To Top